Heldigvis viser historia at passivitet ikke kjennetegner oss i Berg. Intemveien, Nergård-konsernet, "Senja-Trollet" og gjenoppstarten av Grafittverket, er bare noen eksempler på at vi har evne til å møte endringer (så vel muligheter som trusler) ved å være proaktive og kreative. Alle ting tyder på at disse egenskapene blir enda viktigere i framtida.

Samtidig må vi ta inn over oss at ei gunstig utvikling i Berg er avhengig av helhetsforståelse og langsiktighet. Vi er et lite distriktssamfunn der det meste "henger i hop." Ei gunstig utvikling i næringslivet ikke bare er avhengig av markeder og finanser, men også av at Bergsammfunnet fungerer godt, at fastboende og tilflyttere trives, at vi får folk hit som har kunnskaper næringslivet trenger, osv. l tillegg må vi også tenke langsiktig. Vi kan ikke snu negative utviklingstrekk som f.eks. folketallsnedgangen over natta, men må derimot jobbe bevisst og tålmodig over flere år.

SNUP'en skal være den "røde tråden" i vårt helhetlige og langsiktige utviklingsarbeid, og i årene framover vil derfor nye SNUP'er se dagens lys med jevne mellomrom. SNUP-gjennomføringa ble vedtatt i kommunestyret 29.04.03 og nedsatt med en styringsgruppe av folk fra kommune, næringsliv og lag/foreninger. Plan- og næringssjef Tom Sebulonsen ledet det praktiske SNUP-arbeidet og ble bistått av KPMG v/Jan Roger Iversen. SNUPen ble utarbeidet samarbeid mellom vel 30 representanter fra Berg kommune, næringsliv og frivillig sektor.

SNUP består av 2 deler, et strategisk program og et handlingsprogram.
- Det strategiske programmet
retter søkelyset mot dagens situasjon i Berg, viser et overordnet mål for utviklingsarbeidet samt tar opp strategier som skal prioriteres i i utviklingsarbeidet i 4 års-perioden 2003-2007.
- Handlingsprogrammet
rulleres årlig eller hvert annet år og inneholder tiltak som skal søkes iverksatt i planperioden. I forbindelse med SNUP-arbeidet er det også utarbeidet et datanotat over situasjonen i Bergsamfunnet og som bl.a. kommer til syne i det strategiske programmet.

SNUP skal være en kortfattet plan. Dette for å bidra til at planen blir lest og ikke minst - husket! Det er nødvendig for at kommune, næringsliv og frivillig sektor skal kunne ivareta mål og strategier i en hektisk hverdag.

Se SNUPen: Mål, strategier og tiltak


Har du noen kommentarer, ideer, innspill? Ordet er fritt: